Het is weer bijna zover: Valentijn. Iedereen weet wel wat Valentijn is. Je maakt je liefde bekend, dit kan anoniem zijn of juist niet, maar een ding geldt voor iedereen het draait om de liefde. Wat echter niet veel mensen weten is hoe Valentijn is ontstaan, daarom is Greetz in de geschiedenis gedoken om te vertellen waar Valentijn vandaan komt!
De dag kent een eeuwenoude geschiedenis, met verschillende mooie legendes over waar en hoe het is begonnen.
De eerste legende gaat over een jonge man genaamd Valentijn, hij deed veel voor de armen en zieken. Ondanks zijn goede daden zat hij in de gevangenis, hij had zich namelijk bekeert tot het Christendom, dit was in die tijd in Rome verboden.
Een belangrijke man bezocht hem in de gevangenis met een verzoek, namelijk zijn blinde dochter te genezen. Valentijn zorgde voor een geneesmiddel, maar dat werkte niet. Op de dag van de onthoofding probeerde de vader van het meisje nog wanhopig de uitvoering van het vonnis tegen te gaan, maar tevergeefs.
Na de terechtstelling ontving het blinde meisje een klein briefje van Valentijn, waaruit een gele bloem viel. Als mensen Valentijn om raad vroegen gaf hij hen een bloem, vandaar dat mensen elkaar bloemen sturen op Valentijnsdag. Op het briefje stond ‘Van Valentinus’ wat ze zelf kon lezen omdat ze plotseling kon zien.
In de achttiende eeuw werd geopperd dat het Valentijnsfeest op 14 februari is gesteld om een oud Romeins vruchtbaarheidsfeest, genaamd Lupercalia, te vervangen. Volgens het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden elkaars partner. Toen in Europa het Christendom opkwam, werd dit heidense vruchtbaarheidsfeest door de kerk verboden en vervangen door Valentijn.
De laatst legende gaat over keizer Claudius II. Toen deze aan de macht was had hij veel soldaten in dienst om zijn rijk in stand te houden. Aan deze soldaten stelde hij veel eisen. Zo mochten soldaten niet trouwen omdat aan het front niets hen mocht afleiden, dus ook geen gedachten aan thuis.
Volgens de legende kwam een jong paar bij bisschop Valentijn met het verzoek hen te trouwen. Hij was een soldaat en was bij wet verboden om te trouwen. De bisschop Valentijn vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer en huwde het stel.
Al gauw kwamen meerdere paren met hetzelfde verzoek. De bisschop werd aangegeven en gearresteerd. De keizer liet Valentijn martelen en onthoofden. Dat gebeurde op 14 februari, het jaar is helaas onduidelijk. Voor het vonnis werd uitgevoerd, zag hij nog kans de dochter van de gevangenisbewaarder, op zie hij verliefd wat geworden, een briefje toe te stoppen. Van je Valentijn, stond erop.
Er zijn veel verschillende legendes over Valentijn, maar een ding is zeker op 14 februari kan iedereen zijn liefde vrijuit betuigen!
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Valentijnsdag
The post De geschiedenis van Valentijn appeared first on Greetz Blog.